A használtautó kereskedések tipikus csapdái

használtautó kereskedések
használtautó kereskedések
Használtautó kereskedések

Az autóvásárlás nem kevés tervezést, információ gyűjtést és gondos odafigyelést igényel a leendő tulajdonos részéről. Nagyon könnyű hibát vétenie annak a laikus és egyben lelkes személynek, aki tapasztalat híján vág bele a szóban forgó feladatba. Ennek tükrében jó ötlet, ha az autószalonba nem egyedül érkezünk, hanem viszünk magunkkal egy olyan személyt is, aki érdemben tud hozzászólni a témához. Az első és egyben legfontosabb döntést mégis magunknak kell megválaszolni, mégpedig, hogy vadiúj vagy használt járgányt vásárolunk-e meg. Tulajdonképpen, ha belegondolunk, a kérdésben inkább a pénztárca kapacitása lesz a döntéshozó, mi csak másodhegedűsként alkalmazkodhatunk a helyzethez. Nos, jelen cikkünkben azoknak kívánunk segíteni, akik a használtautó kereskedések mellett teszik le a voksukat.

Összeszedtünk néhány olyan tippet és jótanácsot, amelyek segítségével ellavírozhat a csapdák és átejtések tengerén az a vásárló, aki amúgy tanácstalanságában talán zátonyra is futhat, főleg, ha balszerencséjére egy rámenősebb, az égről a csillagokat is lehazudó, minden hájjal megkent „salesman”-nel fut össze. A tévedés akár többmillió forintot is kihúzhat a zsebünkből, így valóban érdemes velünk tartania, ha még előtte áll az autóvásárlásnak. Bevett szokás a nepperek között, hogy a külföldi oldalakról letöltött képekkel reklámozzák a saját autóikat, a helyzet viszont az, hogy a valóság és a csodás fotó köszönőviszonyban sincs egymással. Óvatosságra ad az is okot, ha a neten kiválasztott autót „éppen most” nem tudjuk megnézni, hiszen, mit ad Isten, az orrunk előtt vásárolta meg valaki „néhány perce”.

Persze a gondos eladó tud egy hasonló paraméterekkel rendelkező verdát, igaz, más a színe és lehet, a kilométer számlálója is többet mutat, de oda se neki, ha már itt vagyunk, megnézzük, miről is van szó. Az imént említett helyzet a használtautó kereskedések és a leendő vevő közös türelemjátéka. Ha beleéltük magunkat a szép álomba, – miszerint megtaláltuk a tökéletes autót-, de közlik velünk a szomorú igazságot, könnyen beleeshetünk a csapdába, és a B tervként felajánlott járművet szebbnek, jobbnak láthatjuk. Figyelem! Ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez! Ne sétálunk bele önként és dalolva a gondosan felállított csapdába! Szintén elkezdhetünk gyanakodni, ha a kért rétegvastagság mérés technikai okok miatt elmarad, hiszen az autó esetleges sérüléseit szinte lehetetlen észrevenni a rákerült festékmennyiség alatt- főleg, ha nincs rá mód, hogy műszerrel átvizsgálhassuk azt.

A használtautó kereskedések másik közkedvelt ajánlata az eredetvizsga megspórolása. Mielőtt felcsillanna a szemünk, érdemes azt tisztán látni, hogy a külföldről behozott autókat bár valóban eredetvizsga nélkül lehet az elsőkörös tulajdonosára írni, nem éri meg kihagyni ezt a kisebb befektetést igénylő lépést. Az eredetvizsga ugyanis arra szolgál, hogy kiderüljön, lopott-e az autó vagy sem. Könnyen megtörténhet, hogy a használtautó kereskedés gyöngyszeme sötét múltra tekint vissza, ezért okos gondolat nem kihagyni az említett vizsgát. Fontos! Az imént felsorolt csapdák természetesen nem minden használtautó kereskedés sajátja, tisztelet annak a kevés kivételnek, akik valóban korrekt módon, becsületesen kezelik a vevőiket!