Álomrobogó Olaszországból- avagy a Vespa rövid története

robogó
robogó
Robogó

Az olaszok köztudottan roppant stílusos és ízléses emberek. Az említett sajátságos stílus jelen van az általuk megálmodott ruhakölteményekben, a reneszánsz szobrokban és festményekben, az ínycsiklandozó gasztronómiai alkotásaikban és a közlekedési eszközeikben is. Cseppet sem csodálkozunk, ha a felsorolás legutolsó pontja meglepte, ám elég csak az olaszok kedvencére, a Vespára gondolni, hogy beigazolódjon az állítás. A Vespa robogó már-már ikonikussá váló szimbóluma az országnak, olyan egység, amelyről már első ránézésre érezzük, melyik országban látta meg a napvilágot.

A Vespa robogó a II.Világháború kegyetlensége és pusztítása után olyan célt tűzött ki maga elé, amelynek megvalósítását az első pillantásban lehetetlennek mondta mindenki: visszahozni a harc előtti békét és az olaszok egykori életkedvét, életszeretetét. A szóban forgó robogónak sikerült elérnie e nemes célt- ennek ismeretében pedig már valóban nem is csodálkozhatunk annak töretlen népszerűségén. Aki járt már valaha Olaszországban, garantáltan nem felejti el a régimódi macskaköves utcák hangulatát, amit a váratlanul felbukkanó, látszólag semmilyen közlekedési szabályt be nem tartó, ide-oda cikázó robogók tarkítanak.

Bizony, a csizma ország lakói valósággal megőrülnek a többnyire piros színű, kivitelezésében a klasszikus formákat és vonalakat követő aranyos robogóért. A fürge kis városi jármű azonnal meghódította mindenki szívét, hiszen gyors, kényelmes férőhelyet biztosít két ember számára is, emellett pedig a magasabb tömege is kiegyensúlyozottabb utazást biztosít. A Vespa karosszériája önhordó, szerkezete pedig nincs burkolva a társainál már megszokott műanyag elemekkel. A nagy tárolókapacitásáról híres Vespa robogó ülése alá akár két bukósisak is befér, amely a születésének évében koránt sem volt megszokott a hasonló kaliberű járművek esetében.

Az olasz csoda ennek ellenére roppant kecses, karcsú és stílusos. A már az első ránézésre eleganciát sugárzó robogót azonnal dicsfény és rajongás vette körül, amit az a különbség is megtámogatott, ami közte és a jóval zajosabb, robosztusabb társai áll fenn. A világ, látva az olaszok sikerét, az évek múltával igyekezett lemásolni a receptet, és bár rengeteg hasonlóan értékes és esztétikus robogó került ki a különféle gyártók sorairól, a Vespa sikerét senkinek sem sikerült megismételni. Mi a szóba forgó robogó titka? Nos, erre mindezidáig nem derült fény, az olaszok pedig mélyen hallgatnak e rejtélyről. Egy biztos: a Vespa örök kedvence marad az emberiségnek, kortól és nemtől függetlenül.

Author: admin