Gumiszervíz házilag? Miért ne?

gumiszervíz
gumiszervíz
Gumiszervíz

Érdekes, hogy a gépjármű egyik legnagyobb szereppel bíró alkatrésze egyben az a „porcika” is, aminek a karbantartásáról és szervizeltetéséről az autósok a leginkább hajlamosak megfeledkezni. Igen, kedves hölgyeim és uraim, természetesen a gumiabroncsról van szó, amelynek szervizeltetése egyébként már odahaza el kell, hogy kezdődjön. Az igazság az, hogy a legtöbb sofőr rendszeresen ellenőrzi a verda vagy motor olajszintjét vagy a fagyállót, de a gumikra bizony csak akkor figyel oda, ha azok valamilyen oknál fogva megsérültek.

Pedig, ha nagyobb figyelmet szentelnének az abroncsoknak, azok élettartamát is nagymértékben meghosszabbíthatnák! Sőt, abban az esetben, ha a gumiszervíz már házilag elkezdődik, az autó teljesítménye javul, arról nem is beszélve, hogy drága üzemanyagot spórolunk meg. Szerencsére léteznek olyan karbantartási tippek, amelyek segítségével otthon is kézben tarthatjuk a dolgokat. Először is, jó, ha tisztában vagyunk a ténnyel, miszerint a megfelelő gumiabroncs nyomás elképesztő hatással bír az üzemanyag használatra.

Manapság már nem ördöngösség beszerezni azokat az egyszerűbb gumiabroncsnyomás mérőket, amelyeket akár odahaza is használhatunk, hogy mindig tudjuk, hányadán állunk a kérdéssel. Unalomig ismételt szabály, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni arról, milyen fontos a szezonnak megfelelő gumik cseréje. Igen, igen: télen téli gumit-, illetve nyáron nyári gumit kell használni, ha azt szeretnénk, kevesebbet fogyasszon az autó, a biztonságos közlekedésről és a megfelelő tapadásról már nem is beszélve.

Noha az abroncsok karbantartása nem olcsó mulattság, néha muszáj beinvesztálni a szükséges pénzmennyiséget. Ha a gumi futófelülete elhasználódik, akkor elfelejthetjük a megfelelő tapadást. A túl kopott egységeket muszáj lecserélni. Ennél a pontnál az egyszeri sofőr hajlamos beleesni az olcsó termékek által állított csapdába. A tapasztalat viszont azt mutatja, ha odafigyelünk a szóban forgó alkatrészre, és rendszeresen karbantartjuk azt, hosszútávon csakis a drágább abroncs garnitúrák váltják be a hozzájuk fűzött reményt.