Jó autó csak jó autógumival közlekedjen

Minőségi autógumi
Minőségi autógumi

Az autózás nem teljesen veszélytelen tevékenység. Rengeteg halálos baleset történt már az utakon, amelyek nem mindig a sofőr közvetlen hibájából történtek. Bizony nagy odafigyelést kell szentelni az autó alkatrészeinek ellenőrzésére, hiszen bármilyen kis alkatrész meghibásodása, kilazulása vagy tönkremenetele sokkal nagyobb gondokat is eredményezhet.

Az autógumi az egyik legfontosabb elem ebből a szempontból, hiszen az biztosítja a kapcsolatot az út és a kocsi egésze között. Egy kopott autógumi egyáltalán nem biztonságos. A tapadás a tört részére csökken és egy esős napon komoly mértékben csökkenhet a menetstabilitás, valamint megnő az aquaplanning (vizen csúszás) veszélye is. A jó autógumi általában csak pár hónapig van használatban, azután csere szükséges. Lehet bármilyen jó az autónk, ha rossz autógumikkal van fölszerelve, akkor nem lesz biztonságos és még a legmodernebb eszközök sem védik majd meg a balesettől. Egy új autógumi készlet nem olcsó, főleg a téli gumi szettek, azonban érdemes befektetni jó gumikba főleg, ha családunk is van, akiket szállítunk a kocsinkkal.

Az autógumikból rengeteg különböző méretű létezik, és néha nehéz lehet megtalálni azt, ami a mi kocsinkra illik. Általában a méret az átmérőre utal és egy egyszerű számmal van jelezve. Például 19-es vagy 16-os gumik néven szokták őket nevezni. Ha ezekkel a szavakkal megyünk bármely autógumi boltba, biztosan tudni fogják a helyiek, hogy miről van szó. Egy jó autógumi rengeteg potenciális veszélyhelyzetet képes megszűntetni, így mindenképp fordítsunk kellő figyelmet, hogy kocsink jól fel legyen szerelve velük.