Külföldi autó vásárlás- pro tippek kezdőknek

külföldi autó
külföldi autó
Külföldi autó

Az autóvásárlás hatalmas felelősséggel járó feladat, amely nem kevés körültekintést igényel a leendő tulajdonos részéről. Manapság sokan döntenek úgy, hogy külföldről választanak autót, melynek oka roppant prózai forrásra vezethető vissza, ami nem más, mint az alacsonyabb árkategória. Mielőtt azonban a külföldi autó vásárlás kedvező színben feltüntetett útjára lépünk, érdemes mélyebben elmélyedni a témában, és utánajárni annak is, milyen mellékes járulékot tartalmaz az autó behozatala és a kötelező okmányok megszerzése. Sajnos már a cikk elején össze kell, törjük azok szívét, akik abban reménykednek, a külföldi autó díja csak és kizárólag a vételárból áll.

Ez messze nem így van. Mielőtt tehát elképzeljük, ahogy az álomverda ülésén hasítjuk a kilométereket az irigykedő pillantások kereszttüzében, ragadjunk tollat és papírt, és kalkuláljunk. Kezdjük a kiutazással. Vonat, busz vagy egy haverunk autója- valamennyibe így is, úgy is fájni fog az utazás. Szintén macerás és időigényes, hogy a kiszemelt autót, mielőtt azzal hazaindulhatnánk, először az értékesítő országban ki kell vonni a forgalomból, ezt megkoronázva pedig ideiglenes rendszámmal kell ellátni ahhoz, hogy Magyarországra behozhassuk azt. Ez a folyamat roppant időigényes és persze költséges is.

Itt már kábé 200 ezer forintnál járunk, de az igazság az, hogy a tételek még nem értek véget a kifizetendő dolgok listáján. Abban az esetben, ha már idehaza vagyunk a járgánnyal, el kell érnünk, hogy az a saját nevünkön legyen- még több papírmunka, még több pénz. Az eredetvizsgától kezdve, a műszaki adatlapon keresztül egészen a felelősségbiztosításig rengeteg olyan okmánynak kell utánajárni, ami nélkül nem vezethetjük jogosan a megvásárolt autót. Megéri-e a rengeteg macera? Nos, ezt külföldi autója válogatja. Jótanács: ne csak egy autó miatt utazzunk ki!

Lehetséges, hogy csak és kizárólag egy autó dobogtatja meg a szívünket, s már-már elképzelhetetlennek tűnik, hogy más típust is megnézzünk, a kockázat túl nagy, így mindenképpen érdemes egyéb alternatívákon is elgondolkodni. Tudják mit? Hagyjuk a finomkodást, és nevezzük nevén a gyereket: óriási butaság csak egy autó miatt külföldre jegyet váltani! A tapasztalat azt mutatja, legalább 4-5 kiszemelt verdának kell lennie a tarsolyunkban, máskülönben a pofára esés sajnos több, mint biztos. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kutatómunka fontosságát sem. Bár a külföldi ilyen-olyan cégeknek és kereskedéseknek nehezebb utánanézni, mint a magyarországi társaiknak, ne restelljünk a netvilág népéhez fordulni a fórumokon keresztül, hiszen a megosztott pozitív/negatív tapasztalatokból mi is rengeteget tanulhatunk.