Mennyire rizikós az eladó használt autó vásárlás?

eladó használt autó
eladó használt autó
Eladó használt autó

Sokan akadnak a világban olyan emberek, akik imádják a kockázatokat. A rizikóvállaláshoz kell egyfajta „tökösség”, vagy, ahogy többen mondják, „vér a pucába”, viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt is, mint sok minden mást az életben, hidegvérrel és okosan kell végigvinni. Abban az esetben, ha most e sorok olvasása közben azt gondolja, a rizikó és a hidegvér kizárják egymást, engedje meg, hogy bebizonyítsuk, téved. Vegyük például a használt autó vásárlást. Teljesen mindegy, hogy tapasztalt vagy kezdő sofőr, a megvásárolni kívánt autóra valószínűleg nem mondja azonnal rá az áment, csupán alapos kérdezősködés, utánajárás és egyéb módú informálódás után dönt a megvásárlás mellett- tehát hidegvérrel, alaposan megfontolt szándékkal veszi elő a pénztárcáját.

Ettől függetlenül az eladó használt autó mindig kockázatos, hiszen még a legfigyelmesebb, legkritikusabb szem számára is lehetnek olyan láthatatlan „meglepetések” szép számmal, amelyek, ha napfényre kerülnek, kisebb bosszúsággal fogják érinteni a tulajt. Hogyan lehet ezeket a buktatókat kikerülni? Nos, nem szívesen áltatjuk: nagyon nehezen, emberfeletti óvatossággal. Első lépésként ne higgyünk a saját szemünknek. Bár lehetséges, hogy a szemlélt jármű kicsattanni látszik az egészségtől, már-már újnak hat, azonban ez a kép nagyon becsapós.

A már említett láthatatlan hibák általában nem az autó külsején, hanem annak jóval érzékenyebb szintjein vannak, éppen ezért, amikor útnak indulunk az eladó használt autók irányában, mindenképpen kérjük egy a témában járatos ember segítségét is. Sőt, ha valóban biztosra szeretnénk menni, a kiszemelt verdát a megvétele előtt ki is kell vizsgáltatni a márkaszervizben- ez persze bizonyos extra költségekkel jár, de ezt az árat kifizetni még mindig nem fáj annyira, mint hetekkel később rádöbbeni a használt verda használhatatlanságára. A másik szintén hatékony módszer az autó minőségi ellenőrzésére az eredetvizsga. Igen, igen, tudjuk, mit szeretne mondani! Sokan –sajnos túl sokan- tartják teljesen felesleges pénzkidobásnak a szóban forgó eljárást – e mögött a sajnálatos tendencia mögött valószínűleg valamely negatív tapasztalat állhat.

A helyzet a következő: az eladó használt autó az eredetvizsga igazolása nélkül akár lopott is lehet, ami csak akkor derül majd ki, amikor a gyanútlan sofőrt a rend őrei egy közúti ellenőrzés során „lekapcsolják”. Ha nem szeretné a földről felszedni a meglepetéstől lepottyant állát, jobb, ha még az elején okosan gondolkodva elvégezteti a vizsgálatot. Nagyon fontos, hogy valóban megbízható helyre vigyük a gépjárművet, hiszen csak ez esetben nem fogjuk mi is a negatív élményektől terhes személyek táborát gazdagítani. Nyúljon hát kicsit mélyebben a zsebébe, vigye el a kocsit márkaszervizbe és eredetvizsgálatra is, illetve ne dőljön be a csillogó, patika külsőnek- így a hidegvér és kockázatvállalás közös szerelemgyerek az az új autó lesz, amire méltán lehet majd büszke a boldog tulajdonos. Az óvatosság és a tudatos vásárlás pedig garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket.