Rizikós vétel a használt robogó?

négyévszakos gumi

A gépjármű vásár, bármilyen egységről is legyen szó, minden esetben rizikós. Miért? Nos, a válasz roppant egyszerű: a kívülről ragyogó autó- vagy motorcsodákról odahaza könnyen kiderülhet, hogy a helyzet korántsem olyan rózsás, mint azt hittük, hiszen a választott elem belülről sajnos rohad, a minőségi állapot nem kielégítő, sőt, talán már az utolsókat is rúgja. Mi összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy a használt robogó vásár ne okozzon fejfájást a későbbiekben. Laikus a témában? Nem ismeri a gépjármű belső mechanikáját a részleteiben, így azt sem tudja, milyen kérdésekkel foghatná meg a minden hájjal megkent, rafinált kereskedőt?

Ha az iménti kérdések igazak az Ön esetében, semmi esetre sem ajánlatos egyedül elindulni a beszerző körútra, hiszen könnyen fatális hibát követhet el. Valószínűleg akad az ismeretségi vagy baráti körében, aki él-hal a robogókért, így szívesen elkíséri és segít meghozni a tökéletes döntést. Sőt, az ismerő vagy jóbarát tárgyilagosan fogja szemlélni a motort, és nem vakítja el a szemét az a bizonyos rózsaszín köd sem, ami valljuk be, a friss, lelkes vevőkre oly jellemző.

Ha többé-kevésbé már biztosak vagyunk a dolgunkban, kérjük el a használt robogót egy próbakörre, de ne csak kényelmesen furikázzunk azon, hanem valóban vessük alá mindenféle nehezebb próbatételeknek: hirtelen fékezzünk, majd adjunk gázt, de azt is nézzük meg, hogyan „szuperál” a motor, ha alapjáraton járatjuk huzamosabb ideig. Ha már jól bemelegítettük a verdát, azt is érdemes megfigyelni, hogyan indul az alapos használat után. Vizsgáljuk meg tüzetesen a fékek és az abroncsok állapotát is. Csakúgy, mint az autók, úgy a robogók esetében is drága mulattság az új gumik megvétele, próbáljuk tehát kikerülni ezt a körülményt, amennyire csak lehetséges.

A csillogó fényezés megtévesztő is lehet: ahogy a cikkünk elején már utaltunk rá, az ilyen ragyogó járművek akár csúnya titkokat is rejthetnek, de vannak kirívó esetek is, amikor ugyanis kiderült, hogy a szép külső a gondos és óvatos előző tulaj szeretetteljes karbantartásának és ápolásának az eredménye. Vegyük szemügyre a kilométeróra állását is: ha minden jel arra utal, hogy a használt robogó már régóta van forgalomban, ám a számok kevés megtett kilométerről árulkodnak, gyanakodhatunk arra, hogy visszatekerték azt. Végül, de nem utolsó sorban, a használt robogó papírjainak is figyelmet kell szentelni. Abban az esetben pedig, ha kedvező a csillagok állása, semmi sem áll a vásárlás útjába!