Miről is szól a párkapcsolati mediáció?

Mediátor

A párkapcsolati mediáció egyfajta közvetítést jelent, azt is mondhatnánk, hogy konfliktust megelőző módszer, ami a mediátor és a pár között zajlik. A párkapcsolatokban sokszor előfordulnak olyan nézeteltérések, amiket csak szakember tud helyrehozni. A mediáció számos területen alkalmazható eljárás vagy módszer. Maga a mediátor egy független harmadik fél, aki gyakorlatilag külső szemlélője a történéseknek.

Ő lesz az, aki kimondja az igazságot és a megoldást is egyben. Tulajdonképpen a mediátor a konfliktusban állók vitáját hivatott óvatosan „eldönteni”. Egy pszichológus nem csupán a párkapcsolatok összetartásában és a szexuális élet javításában tevékenykedik. Abban is próbál segíteni, hogy a felek újra visszanyerjék az egymásba vetett bizalmukat és szeretetben élhessenek tovább. A párkapcsolati mediáció során a szakember végighallgatja a felek közötti beszélgetéseket, esetleg vitákat és segít eldönteni, hogy kinek van igaza és kinek nem. Nagyon sokszor apró dolgokon vitáznak a szerelmesek, amiknek nem látják a megoldását.

Mit csinál a mediátor?

Ha nagyon sarkalatosan szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy megoldja a vitát. Azonban egy pszichológus esetében ez a feladat szélesebb és tágabb jelentést hordoz. A párkapcsolati konfliktusok nagyon sokszor abból fakadnak, hogy az egyik fél nem igazán fordít kellő mennyiségű figyelmet a másikra. Ezt természetesen meg lehetne beszélni, csak a legtöbbször vitába megy át a békésnek induló diskurzus.

Egy sokéves tapasztalattal bíró pszichológus mindenre próbál odafigyelni, amikor párokról, házastársakról van szó. A mediátor szerep betöltése gyakran hálátlan feladat, hiszen egy vita eldöntése rendkívül nehéz. Igen sok mindent át kell látni, ismerni kell a problémákat, azoknak az eredetét, hogy miként lehet azokat kezelni és így tovább. A párkapcsolati mediáció célja elsősorban a viták olyan szinten történő eldöntése, hogy az mindkét félnek megfelelő megoldást kínáljon. A fenntartható konfliktuskezelés a pszi.hu weboldal kollégáival mindenkinek elérhető.

A párkapcsolati mediáció mindig hatásos?

A legtöbb esetben igen. Ha egy kapcsolat nem működik, akkor azt a szakember minden esetben közölni fogja a válságban lévő felekkel. Ha Ön is sokszor vitázik a kedvesével és már kisebb dolgok is felbosszantják, akkor célszerű bejelentkeznie egy párkapcsolati mediáció kezelésre, ahol békés módon próbálják megtalálni a megoldást. Rendkívül sok esetben a felek csak egy pszichológusnál képesek megnyílni.

Higgye el, ha beszél a problémáiról, amik a párkapcsolatában felbukkantak, akkor hosszú távú megoldást találhat, a remek szakembereknek köszönhetően. Aki a mediációt fogja tartani, az nem más lesz, mint a mediátor. Fontos megjegyezni, hogy ő nem egy bíró, aki ítéletet hoz. A mediáció során nem fogja senki eldönteni, hogy a hibás és kinek van igaza. A folyamat során inkább az a cél, hogy a párok között egy hosszú távú megoldás születhessen. Lényeges, hogy mindenki „nyertesnek” érezhesse magát a vitában.

Tulajdonképpen ki a mediátor?

Nem más, mint a pszichológus. A mediátor nem ügyvéd és nem bíró. Ezt fontos megérteni, különben a foglalkozás nem ér semmit. Egy párkapcsolati mediáció során nem fogja egyik fél sem azt hallani, hogy neki igaza volt. Előfordulhat, hogy valaki nem fog mindjárt az elején egyetérteni a döntéssel vagy a konfliktus kezelésével. Persze ez egy hosszú folyamat. Van, akinél több alkalmat vesz igénybe, mire egyáltalán megszületik valamilyen kompromisszum a párkapcsolati problémákat illetően.

A párkapcsolati mediáció több előnnyel rendelkezik. Gyors és hatékony megoldást jelent mind két félnek. A vitában álló felek képesek lesznek maguk dönteni. Itt nem kell pereskedni és nem szükséges bíróságra sem menni. Általában a mediáció során megszületett megállapodások 90 %-át a felek hosszútávon maguktól is betartják.

A folyamat egyik igen pozitív jellemzője, hogy a vitában lévő felek között erősebb lesz a bizalom és az összetartás. Egyáltalán nincs veszítenivalója egyik félnek sem, hiszen, ha nincs megegyezés, akkor találnak más megoldást a szakemberek. Ráadásul az egyik legderülátóbb sajátossága, hogy diszkrét, vagyis nincsenek jelen idegenek, csak a mediátor és az ügyfelek.

Mi a mediáció célja?

Elsősorban az, hogy a vita eldöntésre kerüljön. Vagyis a felek mindenképpen békés úton tudják rendezni a közöttük zajló konfliktust. A párkapcsolati mediáció célja többféle lehet. Előfordulhat, hogy a párnak egy konkrét kérdésben nem sikerül dűlőre jutnia. Azonban van olyan helyzet is, amikor a mediátornak nemcsak néhány felszínesebb, kisebb gondot kell megoldania, hanem átfogó kapcsolati kérdéseket kell megválaszolnia.

Ez utóbbi valamivel több időt és munkát igényel a pszichológus részéről. Teljesen természetesnek számít, ha egy párkapcsolatban problémák adódnak. Legtöbbször a folyamatosan visszatérő és ismétlődő megoldatlan kérdések azok, amik rendszeres vitát szülnek. Ehhez pedig szükség van egy mediátor szakemberre, aki segítő jobbot tud nyújtani a feleknek.