Minden, amit a műszaki vizsgáról tudni kell

műszaki vizsga
műszaki vizsga
Műszaki vizsga

A gépjármű megfelelő állapotáról való gondoskodás minden tulajdonos kötelezettsége. A műszaki vizsga keretein belül megtörténik a járművek alapos átvizsgálása. A pozitív eredmény következtében meghosszabbíthatjuk a forgalmi engedélyt, és meggyőződhetünk arról is, hogy az autó biztonságos közlekedést nyújt. Az autótulajdonosok az igényüket bejelentve, az általuk választott szervizben hagyják a verdát, amit pár nap múlva némi pénz fejében visszakaphatnak a már említett meghosszabbított forgalmi engedély társaságában.

De mi is történik tulajdonképpen a műszaki vizsgán? Az első lépés a gépjármű okmányainak az ellenőrzése, ami alól nem maradhat ki az érvényes biztosítás auditja sem. Ha a szakemberek mindent rendben találtak a dokumentumok szintjén, jöhet a kőkemény külső-belső vizsgálat. Ahhoz, hogy valóban tüzetesen szemléltessük, milyen folyamatokon esik át a vizsgálat során az autó, listába szedtük, milyen területeket néznek át a szerelők. Nos, a rövid válasz az, hogy mindent. Persze ennél létezik részletesebb megközelítés is, lássuk!

Általánosságban elmondható, hogy a fizikai vizsgálódást a szakemberek az esztétikai hibák regisztrálásnál kezdik – ide tartozik minden apró sérülés, ami az üvegeket és a tükröt érte, csakúgy, mint a karosszéria korróziója, amibe az aprócska rozsdafoltok még beleférnek, de a lukak természetesen már nem. Miután a műszaki vizsgán az esztétikai hibák napfényre kerültek, elkezdődhet a futómű és a kormánymű átnézése, a lehetséges olajszivárgás feltárása, valamint a világítás felülvizsgálata. Természetesen a műszaki vizsgán nem maradhat el az autó elektronikai öndiagnosztikája és a fékek ellenőrzése sem. Sőt, manapság az oly nagy hangsúlyt kapott természetvédelmi törekvések keretein belül a szakemberek azt is górcső alá teszik, mennyire felel meg az autó a környezetbarát elveknek.

A szakemberek megsúgták, ne is álmodjunk a pozitív végkimenetelű műszaki vizsgáról, ha az autónk nem rendelkezik elsősegély dobozzal vagy a biztonsági övek minőségi állapota nem kielégítő. Míg az előbbi csak megrovást eredményez, addig az utóbbi bukást jelent a vizsgán. Mivel a műszaki vizsga körülményei és pontozási rendszere évről-évre változik, nagyon nehéz lépést tartani az elvárásokkal. Az imént említett probléma azonban könnyedén orvosolható, ha befizetjük az autónkat egy, a műszaki vizsgát megelőző, ellenőrzésre, így, mielőtt komolyra fordulhat a helyzet, megtudhatjuk, mi az, amin még érdemes csiszolni. Természetesen ez némi plusz költséggel jár, de ez a befektetés mindenképpen az a típusú beruházás, ami már rövidtávon megtérül.